12 feb. 2011

Tiganii, Academia si gratarele..

Doua chestii, aparent fara legatura intre ele mi`au atras atentia astazi. Unu, tiganii au dat in judecata Academia Romana si doi, guvernul vrea sa reglementeze institutia gratarului la romani. Asadar, minoritatile conlocuitoare de nuanta mai inchisa s`au oripilat la aflarea vestii ca in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, cuvantul “tigan”, este explicat si ca “un epitet dat unei persoane cu apucaturi rele”. Cica e discriminatorie si tendentioasa faza..
"Consideram ca echivalarea termenului 'rom' cu termenul 'tigan' si nespecificarea expresa a caracterului peiorativ si popular al definitiilor pentru termenul 'tigan', omisiune care determina asocierea etniei rome cu criminalitatea (apucaturile rele), constituie o fapta de discriminare si cauzeaza un prejudiciu grav si cert minoritatii rome, aducand atingere demnitatii umane a persoanelor apartinand acestei minoritati. De asemenea, determina perpetuarea unor stereotipuri discriminatorii la nivelul populatiei", a declarat directorul executiv al Agentiei "Impreuna", Gelu Duminica.
Partea misto (sic!), abia acu` urmeaza.. Ce credeti ca vor baragladinele ? (sorry, minoritatile conlocuitoare…). Agentia "Impreuna", Asociatia Romilor "Egalitate de Sanse" Tulcea si Asociatia ACCEPT solicita constatarea faptei de discriminare, sanctionarea Academiei Romane si a Institutului Iorgu Iordan, obligarea acestora la prezentarea de scuze publice si precizarea pozitiei lor institutionale, in cadrul unei conferinte de presa si prin comunicat de presa postat pe site-ul celor doua institutii.
(Fiind o institutie subordonata Academiei Romane, Institutul Iorgu Iordan este responsabil pentru elaborarea in cadrul Sectorului de lexicologie si lexicografie al Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, precum si pentru revizuirea periodica a acestuia)
Deci din cate pricep io`, aici e treaba cu politically correctness, adica pe sistemu` “iubiti si cainii vagabonzi”, Academia Romana si, noi romanii, in general ar trebui sa ne sensibilizam si cu manie proletara sa infieram cliseele si prejudecatile gresite care spun ca tiganii sunt hoti, lenesi, needucati si imposibil de integrat in societate !
La dracu`, ar trebui condamnata toata Europa, nu de alta, da` pe unde te duci tot de astfel de clisee si preconceptii dai ! Om fi noi rasisti cu totii ?! Ar trebui sa ma scandalizez de intrebarea (vadit rauvoitoare) a angajatorului european “tu esti tigan sau roman” ?! Dupa ce am vazut cu ochii mei taberele de nomazi din jurul Romei, dupa ce m`am strecurat printre ei la intrarea in orice hipermarket italian, dupa ce au incercat sa`mi fure din bagaje in aeroportul din Catania, ar trebui sa am accese de furie stiind ca termenul tigan este folosit, uneori in sens peiorativ ? In fine.. as avea multe, multe de spus pe marginea acestui subiect.. da` ma rezum a spune ca nu achiesez (sic!), la dolenatele baragladinelor (sorry again, minoritati conlocuitoare.)
Asa.. si punctu doi, cica guvernantii`, dupa ce au terminat cu anticoruptii, soselele si Shengen`u, au trecut la chestii cu adevarat importante. Adica gratarele. Cum, unde si in ce mod pot face meltenii gratare “da` mici si oaie” la Sinaia. Adica se vor crea locuri special amenajate, cu masute si scaune, cu gratare si ustensile publice, lasate in padure. Acu` io ma indoiesc grav ca melteanu` cu “gip da` la bulgari”, trening Mike si Gutza pe “sistem si la placere” o sa fie de acord sa nu mai faca focu` unde vrea muschiu` lui, sa nu mai arunce peturile unde vrea fizicu` lui sau Doamne fereste sa adune gunoaiele ramase in urma chiolhanului. Sau ca gratarele, ustensilele, mesele si scaunele, publice din locurile special amenajate prin padurile patriei vor rezista mai mult de o noapte dupa instalare. Asta evident, datorita preconceptiilor si cliseelor pe care le avem despre etnia rroma..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu