12 apr. 2011

Intre Rosa Parks si Termopan

"Rrom"
Hauoleo vere, deci nu mai poate sa se traieste in tara asta, ca e rumanii niste oameni rai si descremenatori de minoritari iubitori de verde. Deci cea mai asociatie de protectie a rromilor zisi si tigani, Asociaţia Romani CRISS a realizat o anchetă în mai multe oraşe din tara, unde tinerii apartinatori ai etniei “da` coloare”, nu “poate sa intre la descoteca ca ne vede badigarji mai bruneti si zice ca suntem tigani imputiti”. Mai exact, 6 tineri indieni, 3 mai negri si 3 mai spalati au incercat sa intre in cluburile de fite din Bucuresti: Belaggio, Player si Pubs. Evident, la intrare “blonzii” nu au avut nici o problema, in timp ce “coloratilor” le-a fost refuzata intrarea din varii motive. Experiment repetat si in alte orase cu aceleasi rezultate.

Preşedintele Partidei Rromilor, Nicolae Păun, a declarat că va depune plângeri împotriva cluburilor care au refuzat accesul tinerilor rromi în incinta lor: “În cazul în care cei de la Romani CRISS au dreptate, voi sesiza CNCD (Consiliul National de Combatere a Discriminarii), întrucât reprezintă un act grav de discriminare pe criterii etnice. Dacă patronii le-au interzis accesul ţiganilor numai pentru faptul că sunt ţigani, fără a anunţa că etnia noastră nu are acces, atunci sunt pasibili de o amendă penală pentru discriminare”, a spus Păun.
De cealalta parte a baricadei, patronii de club se apara spunand ca e dreptul lor de a-si selecta clientela in scopul evitarii conflictelor : “La noi se face o selecţie la intrare. În general, rromii nu intră, nu-i lasă băieţii de la pază pe cei care fac figuri. Am avut probleme cu ei de-a lungul anilor, pentru că provocau scandal. Sunt însă şi rromi cărora li se permite accesul, mă refer la cei civilizaţi, îmbrăcaţi adecvat. În club intră doar persoanele care au o ţinută corespunzătoare pentru discotecă” spune Alin, proprietarul unui club bucurestean.
Rosa Parks
Buuun.. deci, avem o situatie de genul Rosa Parks (tanti aia de culoare care nu a vrut sa se mute pe locurile din spate ale autobuzului, locuri “rezervate” negrilor). Pana aici totul e clar, un exemplu clasic al conflictului dintre oamenii rai, ignoranti, condusi de preconceptii si temeri stupide, si bietii discriminati care nu vor altceva decat sa le fie respectate drepturile cetatenesti. Si rezultatul nu poate fi decat unul singur.. Binele invinge! “the good must prevail”, asa cum zice Licuriciu`.  Eh, in cazul acesta e mai complicata treaba, pentru ca datele problemei nu sunt chiar aceleasi. Adica, evident ca situatia este absurda si ca nu se pot interzice chestii doar pe baza culorii mai inchise a pieli. Dar pe baza comportamentului neadecvat, a refuzului constant de a te alinia normelor sociale unanim acceptate si a incapatanarii idioate de a face lucrurile “asa cum vrei tu”, se poate! Daca eu, ca patron, stiu ca tu imi vei deranja clientii prin atitudine, prin modul de manifestare, prin tinuta si uneori (imi pare rau, dar asta e realitatea) chiar prin miros.. am tot dreptul, nu numai de a nu te primi “in casa mea”, cum ar spune cel mai televizat euro-cioban, ci si de a refuza accesul celor asemeni tie. Nu in baza preconceptiilor, ci mai degraba a.. probabilitatii statistice. Care probabilitate spune ca in 90 % din cazuri, vorba aia “preconceputa”, ai tigan, ai belea.. e foarte adevarata !
Si, cu tot respectul pentru asociatiile de protectie a tiganetului, tocatoare de foarte multi bani europeni.. zic asa: In loc sa faceti seminarii si proiecte idioate, mergeti intre ai vostri, explicatile ce e ala sapun, ce e aia pasta de dinti, de ce maritatul unei copile de 12 ani e naspa, ca sa nu zic pedofilie pe fata, de ce e bine sa ai buletin, de ce exista legi, de ce trebuiesc respectate legile in vigoare, de ce trebuie platite taxele si impozitele, de ce nu e bine sa furi energie electrica, de ce e preferabil sa muncesti si nu sa aduni fier vechi/sa cersesti/sa furi/sa vinzi droguri. De ce e preferabil sa te integrezi in societatea asta romaneasca, buna-rea, asa cum este ea in acest moment. Asa ca, intre Rosa Parks din Montgomery Alabama si Termopan sau Judecator sau Ceanli sau Mercedesa sau Portugalia sau … din Ferentari, e o mica-mare diferenta.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu