11 mai 2011

Dezavantajele alfabetizarii


Mare dezbatere mare in “sfera publica” din Romanica. Un nene, folkist de cenaclu si parlamentar in timpul liber si-a scremut neuronul atins de chemarea posteritatii. Si din dorinta de a demonstra nevesti ca e si el in stare sa faca o lege, ne-a daruit Legea Socaciu! Intrun acces de patriotism neaos mioritic, de simtire si traire autentico-carpato-danubiano-pontica, tovarasul Victor Socaciu, mai cunoscut ca repetator, vocea 2, randul 4, al regretatului Paunescu si sot al eternei Marina Almasan, propune dublarea filmelor in romana. Pe motiv de aparare a dulcelui grai de atacul neologismelor capitaliste. Care neologisme ne tampesc copiii prin invatarea limbi engleze. Sau a limbi americane, cum ar spune onorabilul parlamentar.

Deci, de maine va fi ilegal sa ramai siderat la auzul vocii lui Brando in Nasul (The Godfather) cand spune, cu gajiitul acela irepetabil "I'm going to make him an offer he can't refuse!", sau a lui Pacino in Scarface cand spune "Say 'hello' to my little friend!" sau a lui De Niro in Taxi Driver, cand urla privinduse in oglinda "You talkin' to me!?" sau a lui Bogart in Casablanca, cand privind in paharul cu tarie zice "Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine". Legal ar fi sa-i auzim dublati de Florin Piersic, Tamara Buciuceanu sau Stela Popescu! Cum ar suna “Hasta la vista, baby” in interpretarea lui Mitica Popescu? “Pana ne vom revedea papusa ?!” Dar “You want the truth? You can`t handle the truth!” (A Few Good Men), in interpretarea lui Cove? “Vrei adevarul? Nu poti manevra adevarul?!” Sau poate o preferati pe Oana Zavoranu  (da, si asta e “actrita”), spunand "Play it, Sam. Play 'As Time Goes By!”(Fa-o p`asta Sam! Baga ‘Cand trece timpul’!!!)
Filmul ar fi cea de-a 7-a arta, deci o opera gandita si transpusa de un artist. Care trebuie admirata si inteleasa sau neinteleasa in deplinatatea ei. Pentru ca altfel ar fi normal sa-i tragem un ruj roz si niste sprancene negre cu un dermatograf profi, Giocondei, ca tot nu are saraca sprancene deloc, buzele ii sunt chiar palide si oricum se poarta rozul. Sau am putea baga si niste taragoate electrice, un tambal si 3 acordeoane in Simfonia a 9-a a lui Beethoven, sa-i dam asa, un aspect mai national, sa fie inteleasa si de cetatenii de la Deveselu, judetul Gorj! Sau sa dublam cantecele domnului Socaciu in coreana! Doar asa, sa vedem cum suna!
Ori poate ca domnului in cauza ii par suspecti cei care stiu sa citeasca. Si mai vorbesc si-o limba straina. Imperialista! Si, ca sa fim sinceri pana la capat, nici nu prea voteaza cu partidul din care cu onor face parte (PSD). Noi nu ne vindem tara! Sarac si cinstit! Va mai aduceti aminte?
Si mai am o curiozitate. Cum se ragaie din franceza in romana? Sau cum s-ar traduce supercalifragilisticexpialidocious!? Sau cantecul “Fa-ma Doamne prost”, al domnului Socaciu in romana premarului care este, Vanghelie?

3 comentarii:

  1. Din punctul meu de vedere este o mare porcarie, daca pot sa ma exprim asa. Probabil ca se simtea deja ca si mort, si hai! sa ne demonstreze ca este prea viu. Nu sunt de acord pentru ca nu mi-ar placea sa pierd din autenticitatea vocilor originale, din trairile pe care o voce care se interpune peste, nu va avea acelasi efect, si chiar nu vreau sa aud vorbindu-se romaneste intr-un film care nu este romanesc. Plus de asta, nenea nu s-a gandit si la persoanele care nu aud. Daca trece de CNA sau cine aproba,si se va aplica, va fi o mare mizerie. Ma bucur ca Sergiu Nicolaescu nu este de acord si poate se va tine cont de parerea unui specialist. Ca asa, mai toti ne dam specialisti, ca si Socaciu. Ar face bine sa-si tina chitara in functiune si atat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cred ca "bardul", s-a trezit vorbind.. Sau poate ramasese doamna, fara subiecte la emisiune.. Oricum, e cea mai cretina propunere, de la "Legea Cojocaru" incoace.. ceea ce e o performata, trebuie sa admit! Se pare ca rezervorul de prostie romanesc e precum universul, nemarginit si in continua expansiune!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca bine zici cu rezervorul! Noi avem un rezervor ca la nimeni, adica fara fund.........ca guri avem destule!

    RăspundețiȘtergere